Succes verhalen

Elke hond is gezocht op basis van de hulpvraag van de aanvrager en daardoor zijn de werkzaamheden verschillend. Hieronder kun je een indruk krijgen van het leven van een paar van de vele gelukkige honden. Je kunt lezen over een aantal therapiehonden. Deze honden zijn voormalig asielhonden.

Jace

Jace woont in een gezinshuis waar zij bij elk kind op een andere manier steun en hulp biedt. Jace is een ontzettend lieve rustige stabiele hond die ook zelf aanvoelt waar ze iets kan betekenen. Ze geeft de kinderen een veilig gevoel. Er woont bijvoorbeeld een jongen die tijdens woedeaanvallen niet meer te bereiken is. Door de liefde en rust van Jace krijgt de begeleider weer toegang tot deze jongen. Jace biedt steun bij moeilijke gesprekken of ontmoetingen met ouders die ze langere tijd niet hebben gezien. Jace wordt tenslotte ook ingezet als voorleeshond. Jace is veelzijdig en een bijzonder knappe hond.

Beer

Beer is een ontzettend lieve, brave, rustige, stabiele, vriendelijke knuffelbeer. Hij is door zijn rust en stabiliteit inzetbaar bij zowel kinderen als volwassenen. Hij heeft de gedragstest gehaald en is in het bezit van het certificaat Therapiehond van hondenschool en opleidingscentrum Happy Tails. Zijn baasje zet hem in als leeshond en als aaihond. Hieronder een paar woorden van de eigenaar:

“Wat geweldig om Beer mee te nemen naar mijn werk met verstandelijk beperkte cliënten. Beer is rustig en zacht naar iedereen. Cliënten aaien hem graag. Beer negeert motorisch onrustige bewegingen van cliënten en laat stabiel en rustig gedrag zien.

Beer gaat wekelijks mee naar een basisschool.  Beer is dan voorleeshond. Heel mooi om te zien hoe de kinderen gemotiveerd zijn en verbetering laten zien in hun leesniveau.

Verder leer ik kinderen om honden op de juiste manier te benaderen en hoe honden communiceren. Wanneer kinderen onhandig en erg beweeglijk doen, negeert Beer ze volledig. De rust van Beer zorgt er ook voor dat bange kinderen zich prettig voelen bij Beer”.

Loïs

Loïs is een bijzonder slimme, leergierige, sociale stabiele en vriendelijke hond. Ze heeft in Nederland het certificaat Therapiehond behaald met haar eigenaar. Ze heeft een heerlijk leven als therapiehond in de praktijk van haar baasje. Hieronder vertelt de eigenaar over Loïs:

“In logopediepraktijk t Dijkhuis te Borne werk ik (Janneke Holscher) sinds kort (maart 2017) met mijn therapiehond Lois. Lois wordt bij diverse behandelingen ingezet als  ondersteuning bij  de  behandeling (AAT).

Voor veel hulpvragen/ behandelingen  binnen de logopedie wordt Lois al ingezet bij  o.a. afasie, taalontwikkelingsstoornissen, (fonologische ) articulatieproblemen, oromyofunctionele therapie.
Voorwaarde is wel dat ouders en kind het leuk vinden om met een hond te werken.
Zo was lois al onderwerp van gesprek en werden zinsbouwoefeningen  gedaan met Lois als onderwerp, nog voordat zij er daadwerkelijk was!
Alleen al door er te zijn stimuleert en motiveert Lois de cliënten meestal net een stapje verder/ extra  te doen;

Bij een moeilijk lezend kind is zij bijv. de motivatie om niet radend maar juist spellend te lezen, waardoor de  werkelijke leeshandeling verbetert,  en worden met Lois er bij spelenderwijs de kaartjes met moeilijke woorden gelezen!  Aan het eind van de behandeling zegt het kind nu : ” doei Lois , volgende week weer hè ?!”

Een ander kind is in een paar weken tijd van moeizaam spellend lezen gevorderd naar makkelijker vloeiend lezen.
Een kind dat een aantal klanken (o.a. S en f  ) niet goed uitspreekt oefent bijv. Met Lois : zit, af en voor mij / voor Lois, zonder er genoeg van te krijgen…
Zo bereik ik bij o.a. deze cliënten makkelijker ( lees makkelijker en met minder frustratie voor de client ) en  sneller mijn behandeldoelen!
Voor  kind  en hond  is deze manier van werken een leuke en extra uitdaging, waarbij  overigens altijd  naast het logopedisch doel  veiligheid voor hond en kind voorop staat.
De meerwaarde van het werken met Lois  is voor mij dat het de  o.a. openheid van kinderen / volwassenen bevordert, de interactie en communicatie stimuleert, de concentratie en luistergerichtheid helpt vergroten.
Daarnaast is het voor mij een leuke nieuwe uitdaging om op een andere manier met mens en dier bezig te zijn.”

Uno

Grote stabiele lieve knuffelige Uno helpt zijn baasje, gespecialiseerd in rouwverwerking, in haar praktijk Rouw&Vertrouw. Uno is rustig en voelt emoties feilloos aan en kan goed spiegelen. Uno is erg intelligent en leergiergig. Zijn baasje heeft met veel plezier met Uno getraind bij Hondenschool en Opleidingscentrum Happy Tails. Al snel kon hij de gedragstest doen en heeft hij zijn certificaat tot Therapiehond behaald.

“Ik ben Jannette Boddeman, psychodynamisch therapeut, gespecialiseerd in rouw en verlies. In 2018 heb ik mijn praktijk Rouw & Vertrouw opgestart. Uno is in mei 2017 bij ons komen wonen. We zijn op de hondenschool Happy Tails op cursus
geweest. Uno heeft de gedragtest goed doorlopen en is nu gecertificeerd therapiehond.

Uno is een grote, rustige, stabiele en vooral een vrolijke hond. Uno voelt feilloos emoties
aan en kan goed spiegelen. Door zijn rustige, stabiele houding kan ik Uno inzetten bij
kinderen en volwassenen. Uno houdt ervan om geaaid te worden, hij nodigt cliënten hiervoor uit.  Uno kan goed troosten en hierdoor kalmeren de cliënten.

Verder is Uno heel geschikt voor mensen met faalangst en mensen met angst voor honden.
Uno is intelligent en heeft snel door wat ik van hem verwacht. Mede door Uno worden cliënten rustiger en voelen ze zich veiliger, waardoor ze eerder hun verhaal vertellen. En soms is het makkelijker om het tegen Uno te vertellen dan tegen mij.

Tevens is Uno ook een huishond waar we veel plezier aan beleven. Uno mag graag stoeien met onze andere hond Nouska. Zijn favoriete spelletje is heel hard achter elkaar aan rennen.
Elke dag maken we samen een grote wandeling en we hopen dat we vele jaren plezier beleven aan Uno, zowel in de praktijk als privé.”

Blake

Blake

Kleine lieve gekke vrolijke rustige slimme Blake heeft de gedragstest met goed gevolg doorstaan en de opleiding gevolgd bij Happy Tails. Hij is nu een therapiehondje. Blake is speciaal voor HondHelpt omdat hij eerst een aantal jaren bij HondHelpt heeft gewoond. Blake heeft veel kwaliteiten en die mag hij nu gaan laten zien en genieten van het leven als therapiehondje. Zijn baasje, tevens enorm goede vriendin van HondHelpt, is docent. Zij wil Blake gaan inzetten op school en daarnaast verder ontdekken waar Blake nog meer ingezet kan worden. We zijn blij met de kans die Blake krijgt en zijn nieuwe leven in Nederland. Maar het belangrijkste is dat Blake blij is, en dat is hij!!!

Lalou

Lalou is een enthousiaste, vriendelijke, trouwe, zelfverzekerde, speelse, slimme en vrolijke hond. Lees hier de woorden van moeder over hun hond Lalou.

“B komt thuis uit school en gaat dan op de bank liggen met Lalou naast hem. Hij komt zichtbaar tot rust . Een ontlading van alle prikkels. Daarna gaat hij naar buiten om met Lalou te spelen. Hij heeft plezier hierin. Ook tekent hij Lalou veel na.

D heeft hele verhalen tegen Lalou. Hij gaat bij Lalou zitten en knuffelt haar. Tijdens het knuffelen praat D aan één stuk door.  Wanneer ik ga stofzuigen wordt Lalou soms wat onrustig. D zegt dan “kom maar Lalou, ik help jou en jij helpt mij”.

Vader gaat er meerdere malen per dag op uit met Lalou, hij zit niet meer op de bank. Vader vindt de communicatie met mensen vaak ingewikkeld. Met Lalou voelt hij zich verbonden. Er is geen onduidelijke en ingewikkelde taal. D gaat regelmatig mee wanneer vader met Lalou gaat wandelen. Tijdens deze wandeling genieten vader en zoon zichtbaar!

Tijdens een controlebezoek bij de kinderarts concludeerde de arts dat het best goed gaat met D. De reactie van D hierop was “dat komt niet door de pillen hoor, maar door mijn hond”.

Elke dinsdagavond gaat vader met de kinderen en Lalou naar de hondenschool. Hier worden vele vaardigheden aangeleerd, specifiek toegespitst op de hulpvragen binnen ons gezin. Binnen ons gezin zijn vele therapieën geweest, we kunnen echt wel zeggen dat we ‘therapie-moe’ zijn. Vaak ligt bij therapie de focus op wat niet goed gaat, hetgeen een laag zelfbeeld geeft.

Lalou haalt vader, B en D uit een isolement. Hierdoor kunnen ze groeien in zelfvertrouwen en mogen ze zien en ervaren dat ze dingen wel kunnen, in plaats van de focus op wat niet goed gaat, of niet kan.

Na vele jaren zorg, therapie, onrust en verdriet hebben we in ons gezin een maatje. Wat geniet ik hier als moeder van!”

Uka

Uka is een sociaal, vriendelijk, speels, stabiel, waaks en gehoorzaam hondje. Haar baasje heeft de ziekte van Duchenne. Ze is een fijn gezelschap voor hem. Uka geeft hem veel liefde en veiligheid. Doordat ze ook lekker speels is, geeft ze ook nog eens vermaak. De woorden van moeder over Uka:

“Uka is een slim hondje en ze luistert zo goed. Ze kan heel speels zijn maar bij  N is ze zo rustig. Ze geeft vrolijkheid maar ook rust in huis. N vindt het fijn om een hond om hem heen te hebben. Het geeft hem een veilig gevoel.”

Ohana

Lieve dappere kleine Ohana heeft een geweldig leven samen met een geweldig meisje en haar gezin. Hij mag overal mee naar toe en is zoveel mogelijk bij zijn beste vriendinnetje die zekerheid en vertrouwen krijgt door haar binding en activiteiten met Ohana. Ze hebben een enorm hechte vriendschap. 

Senna

Senna heeft training gekregen van Hylke Walters van Het Kwispelaartje. Senna is een vrolijke lieve sociale jonge hond. Ze zorgt voor een gezamenlijk doel binnen het gezin. Zij wordt ingezet om te kalmeren, te troosten, te knuffelen en te activeren. Ze is werkelijk prachtig: in gedrag en om naar te kijken.